Gepost door: evalaoh | 31 mei 2019

Joggingbroek, vest en shorts

Joost vroeg al een tijd om een nieuw vest, en bij hem weet ik dat hij mijn maaksels wel gaat dragen. Een nieuwe joggingbroek kon hij ook wel gebruiken, je kon bijna door zijn oude heenkijken, zo vaak had hij hem gedragen. Ik vond mooie, zachte joggingstof op het stoffenspektakel. In de Knipmode mannenbijlage april 2014 stond een sweatvest. Gelukkig voor mij stond er ook een joggingbroek in, hoefde ik daar niet naar op zoek. Ik heb zijn maten genomen, ik kon voor hem maat 46 uittekenen. Joost zou op 13 mei met school vertrekken naar Wenen, dus ik had een behoorlijke deadline. Het naaien van de broek ging soepel. Ik moest een beetje freewheelen bij de zakken, Knipmode verwees naar hun site, maar die link werkte natuurlijk niet meer na vijf jaar. Ik vond wel wat, en ik deed ook een beetje van mezelf. Maar dat vind ik dus een nadeel van zulke instructies. Als beginner zakt hiervan toch de moed in de schoenen?


Het staat niet op de foto, maar ik heb de achterpas en de tailleband iets anders gedaan dan het patroon, anders kwamen er erg veel naden samen.
Toen Femke zag dat ik een joggingbroek voor Joost had gemaakt, zei ze: ik wist niet dat je ook joggingbroeken kan maken, dan wil ik wel een zwarte!

Het vest was iets ingewikkelder dan de broek. Ik liet de voering van de capuchon weg, Het beleg heb ik met de cover vastgestikt zodat er een tunnel ontstond.
De rits had ik nog in voorraad, ik heb ooit via Marktplaats een hele berg ritsen gescoord. Bij de boord aan de zoom heb ik het ook weer iets anders gedaan.

Je stikt eerst het boord onderaan het vest en de onderkant van het beleg. Dan stik je de rits tussen de voorranden van vest en beleg uit.
Links van de naad zie je het beleg, rechts is het vest (twee lagen, want er is ook nog een zak), er tussen zit de rits. Waar het boord aan het vest en het beleg vastzit heb ik de naad opengestreken. Zo wordt het toch weer twee lagen minder dik om door te stikken en om te vouwen. Om dan toch het boord samen vast te kunnen locken heb ik een stukje verderop, maar nog wel onder het beleg een knipje gegeven om de boord de goede richting op te krijgen. Ik hoop dat de foto het duidelijk maakt.

Ik vind het een leuke outfit geworden!

Van beide lappen had ik nog een behoorlijk stuk over. Van het grijs kon ik nog een joggingshortje voor Femke maken. Het is de Gym & Sport short (nr 18) uit Ottobre 2-2015, al eerder gemaakt, nu twee maatjes groter. En met achterzakken.

Van de blauwe stof heb ik een korte joggingbroek voor Joost gemaakt. Ik had niet genoeg meer om de zakken allebei uit jogging te knippen. Gelukkig heb ik nog een tasje met restlapjes die ik niet weg kon doen omdat ze zo leuk zijn. Ook al ziet niemand het verder.

Op de foto’s zie je hoe ik de zakken heb gemaakt. Ik gebruik altijd een naadtoeslag van 1,5 cm. De zakdelen heb ik precies aan de rand vastgelockt en de naden naar de zakken gestreken. Daarna heb ik de zijnaden gelockt, van onderaan de broekspijp naar boven, anders kom je minder makkelijk door de bocht.
Aan de boven- en onderkant van de zakingang heb ik met de gewone naaimachine nog een stiksel gemaakt.

En aan de buitenkant nog een dwarstiksel boven en onder voor de stevigheid.

Deze broek heeft een tailleband van boordstof en geen pas aan de achterkant om stof te sparen.

Dit waren vier kledingstukken af binnen drie weken na aankoop van de stof. En ik heb ook geen restanten over waar ik misschien nog iets mee zou kunnen, dus dat is ook winst.

Groetjes,

Eva

Advertenties

Responses

  1. Wat een heerlijk relaxed setje en zo leuk dat je van het restant nog een schortje kon maken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: